Ingmarsö

Huvudöarna Ingmarsö och Brottö var från början två öar. De har med tiden växt ihop och utgör nu centrum i ett eget liten skärgårdsområde bestående av sammanlagt 14 öar med Ingmarsö eller Brottö i fastighetsbeteckningarna.

INGMARSÖ med utöarna Finnhamn, Norra Ekskäret, Söderön, Gistholmen, Skarplökholmen, Ingholmen, Skäret. (ca 390 bebyggda och troligen bebodda fastigheter)

BROTTÖ med utöarna Stora och Lilla Rävsön, Sågbaken, Stora och Lilla Tratten. (109 fastigheter)

Ingmarsöarna och Brottöarna tillhör Österåkers kommun och har runt 180 bofasta. Deltidsboendet bland de ca 500 fastighetsägarna ökar året om och mångdubbelt fler vistas här under sommarmånaderna då de tillfälliga besökarna utnyttjar de många möjligheter till rekreation och friluftsupplevelser som erbjuds. Bl. a finns möjlighet till boende i form av B&B i gammal kulturmiljö, hembygdsmuseum, ridning, kajakpaddling, sälsafari, kulturvandringar till lands och till sjöss, en välutrustad gästhamn, Coopbutik med Post och Systembolagsservice samt en riktigt bra restaurang vid Södra bryggan.

Kärnön, Ingmarsö, är någon mil lång från Brottö i sydväst till och med Kålgårdsön uppe i nordost. På tvären är den ett par kilometer där den är som bredast. Det är gångavstånd till det mesta och grusvägarna genom det vackra skärgårdslandskapet är trevliga för en promenad eller en cykeltur.
Kartan över Ingmarsö Brottö och grannön Finnhamn som du får gratis i affären är en utmärkt vägvisare. Där finns också flera markerade vandringsleder.

På Ingmarsö Brottö med alla utöarna har man odlat sin jord i århundraden, vilket de öppna ängarna vittnar om än i dag. Byalagets eldsjälar bedriver en omfattande verksamhet för att vårda det gamla kulturlandskapet.
Numera brukas marken av ett par lantbrukare på Ingmarsö och Brottö som också håller djur. Du kan läsa mer om ön under förfluten tid och om dess kulturlandskap under fliken Kultur.

På Ingmarsöarna och Brottöarna finner du att stillheten bor granne med livaktighet och företagsamhet – en fruktbar kombination som bidragit till att bevara och utveckla en oersättlig del av den levande skärgården.